10 tips om je fotografie onweerstaanbaar te maken

Steve Gybels op maandag 27 november 2017

 

Je hebt een blog of website en je wil best zelf eens wat foto’s toevoegen maar je hebt niet de middelen om telkens een professionele fotograaf in te huren. Geen nood! Met deze 10 tips kan je in een handomdraai professionele foto’s uit je mouw schudden.


1. Eenvoud

Als je een foto neemt, vergeet dan zeker niet om alle overtollige balast uit je beeld te weren. Te veel details kunnen afleiden. Je wil de focus leggen op één aspect. Eén subject of object in beeld brengen kan een zeer memorabele foto opleveren. Er zijn namelijk geen details die de kijker moet onthouden. Omdat je de focus legt op één detail, zal je foto zeer waarschijnlijk veel lege ruimte hebben maar dat is helemaal niet erg. Het maakt het allemaal wat monumentaler. Je foto kan gedeeld worden via sociale media en wordt misschien zelfs bekeken op een klein scherm. Mensen kijken dagelijks naar duizenden beelden. Hoe eenvoudiger je foto, hoe groter de kans dat je foto opgemerkt wordt.

 

2. De juiste hoek

Veel foto’s worden frontaal in beeld gebracht en dat is zeker niet verkeerd. Jammer genoeg categoriseren de meeste mensen dit als saai en plat. Je kan je foto een zekere dynamiek geven door een hoek te kiezen. Kies eens voor een laag, hoog of zijdelings perspectief. Door een originele invalshoek te gebruiken, komt de foto al gauw een pak interessanter over. Bovendien kan je andere aspecten van het gefotografeerde in de kijker zetten. Zo kan je bijvoorbeeld experimenteren met de voor- en achtergrond.

 

3. Diepte

Je kan je foto interessanter maken door er diepte in te brengen. Deze diepte creëer je door er meer pespectief in te brengen. Zorg ervoor dat je objecten of subjecten in de voorgrond voldoende gewicht hebben. Evenwicht brengen in je compositie is van essentieel belang. Hou rekening met de Teeter-Totter Rule: een licht gewicht wordt uitgebalanceerd met een zwaarder gewicht. Let ook op de raaklijnen. Zorg ervoor dat objecten of subjecten elkaar niet raken en dus voldoende afstand van mekaar hebben.

 

4. Maak gebruik van licht

Gebruik het aanwezige licht en zet het naar je hand. Als je de kans hebt, trek eens een foto van een object op verschillende tijdstippen. Je zal zien dat onder de invloed van het licht je foto een heel andere indruk kan wekken. Op de middag staat de zon het hoogst en schijnt ze het hardst. Je gaat dan ook heel harde schaduwen hebben. Je moet geen schrik hebben om je flash te gebruiken op zo een moment. Je kan zo die sterke schaduwen vermijden. Wil je zachter licht, trek dan een foto heel vroeg in de morgen of bij zonsondergang. Trek je een foto binnen? Haal er misschien eens een bureaulamp bij. Maar zorg er vooral voor dat je foto niet over- of onderbelicht is. Tijdens de fotoretouche kan je nu eenmaal geen details tevoorschijn toveren die er niet zijn.

 

5. Een foto is persoonlijk

Elke foto die je maakt is een persoonlijke belevenis. Het vertelt de kijker hoe jij de wereld ziet. Ga na of die boodschap ook overkomt. Je trekt niet zomaar een foto, je beslist om iets in beeld te brengen of juist niet. Jij beslist over de juiste kleuren, de juiste invalshoek of het perspectief. Kies je voor een traag, of net voor een snel beeld? Is dit het verhaal dat jij over wil brengen? Als je andere mensen of objecten wil fotograferen en je wil hun verhaal brengen, dan plaats je jezelf best op dezelfde hoogte. Als je kinderen wil fotograferen vanuit een vogelperspectief dan creëer je de perceptie dat het duidelijk om kleinere mensen gaat, maar als je dezelfde foto op ooghoogte zou trekken, krijg je meteen een heel andere indruk.

 

6. Relax

De meeste foto’s zijn pas geslaagd als ze authentiek overkomen. Authenciteit creëer je enkel in een omgeving waar iedereen op zijn gemak is. Een geslaagd portret is er eentje waar de camera afwezig is. Iemand die zelden gefotografeerd wordt zal het hier altijd moeilijker mee hebben. Maar geen nood! Stel hem of haar gerust door er mee te praten en laat de gefotografeerde zich aanpassen aan de ruimte. Neem genoeg tijd en wees geduldig. Onthou dat jij een mens bent en dat de verhouding met de gefotografeerde er eentje is tussen jou en hem of haar. De camera zal automatisch vergeten worden.

 

7. Inspiratie

Het is fantastisch om origineel te zijn, maar als je weining kaas hebt gegeten van compositie, moet je geen schrik hebben om fotocomposities van anderen te kopiëren. Laat je niet alleen inspireren door de groten der aarde. Er zijn miljoenen amateurfotografen die even goede foto’s gemaakt hebben. Gebruik je ogen en ga na hoe zij iets in beeld gebracht hebben. Maak een beeld na of geef er je eigen touch aan. Wees creatief.

 

8. Het juiste materiaal

Bijna alle foto’s worden tegenwoordig digitaal getrokken. Het is snel en goedkoop. Vroeger had je een peperdure DSLR-camera nodig had, maar vandaag kom je al een heel eind met je Iphone. Dankzij de technische vooruitgang ligt de technologie binnen handbereik. Je moet dus niet veel geld spenderen om een goede foto te kunnen trekken. We raden aan om je foto’s met een camera van minimaal 12 megapixel te trekken (hoe scherper hoe beter, je kan je foto nadien altijd downscalen). Zorg ervoor dat je batterij altijd opgeladen is, en neem steeds een reservebatterij mee. Kijk erop toe dat je een flashfunctie hebt. Zorg ervoor dat je lens proper is en zorg ervoor dat je genoeg foto’s kan opslaan op je apparaat.

 

9. Ga naar buiten

De bekendste foto’s ter wereld zijn niet getrokken in de achtertuin van de fotograaf. Het zijn foto’s waar veel moeite, tijd en aandacht bij kwam kijken. Als je jouw visie op beeld wil vastleggen dan moet je daar moeite voor doen en verder kijken dan je neus lang is. Je tuin is misschien niet de ideale locatie om die foto te trekken. Doe aan location-huntig. Ontdek de wereld en heb geen schrik om je buiten je comfortzone te begeven.

 

10. Publiceer je foto’s

Publiceer enkel je beste werk, maar publiceer zeker. Er zijn veel fotografen die het niet over hun hart krijgen om maar één foto te publiceren. Wees niet verlegen en gooi je werk online. Je krijgt ongetwijfeld feedback en dit kan je helpen om nog beter te worden. Waarom foto’s trekken als je ze niet kunt delen?

 

Meer weten over het belang van mooie beelden en een sterk grafisch design? We schreven al enkele artikels die je mogelijk ook interessant vindt.


Wist je dat zaboe! een eigen graficus in dienst heeft om jouw website en content die perfécte look te geven? Even kennismaken? Dat kan! 
Bereik ons op 011 74 66 48, of via onze contactpagina.


 

onderwerpen: content marketing, design, fotografie, beeld

Gerelateerde artikels